Young Adult schrijver Guy Didelez

Guy Didelez (1952), is een doorwinterde Vlaamse schrijver die o.a. al reeds een 90-tal kinder-en jeugdboeken schreef en een hele resem toneelstukken. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. In 2019 kreeg Guy de ereprijs van ‘Grote stroboer 2019’, een prijs voor de meest verdienstelijke inwoner van Merksem (Antwerpen). Deze ging, in de 25 jaar dat deze al wordt uitgereikt, voor het eerst naar een auteur.

Ik stelde hem 3 vragen, en dit zijn zijn antwoorden:
1) Wat is jouw favoriete boek? Mijn eigen favoriete Young Adult boek is ‘de Wraak van de jakjongen’, het is zeker niet het meest populaire en het schrikt sommige lezers vanwege de dikte wel eens af, maar ik vind dat zonder enige twijfel mijn allerbeste boek.  (Of bedoel je met beste boek, een boek dat niet van mezelf is? In dat geval moet ik nog eens nadenken wat ik precies ga antwoorden, want zoiets is ook altijd afhankelijk van wat ik onlangs gelezen heb en de sfeer waarin ik me bevind).

2) Wanneer realiseerde je dat je schrijver wou worden? In het tweede leerjaar heb ik voor het eerst gedacht dat schrijver worden wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. Ik had toen een leraar die achteraan in zijn klas een goudkleurig schriftje bewaarde. Daarin mochten kindjes die daar al in slaagden wel eens een mooie zin (of zelfs een paar zinnen) schrijven. Op een dag mocht ik dat doen en het kleine onopvallende jongetje dat ik was, bleek plots wat boven zichzelf uit te stijgen. Dat gevoel was zo apart dat ik het mijn hele ben blijven nastreven, al had ik nooit durven dromen dat het me nog zou lukken om schrijver te worden ook.

3) Ben je momenteel aan een boek aan het schrijven? Er staan alweer heel wat boeken op stapel. Binnenkort verschijnt ‘Beestig &n waargebeurd het vierde boek na Onopgelost & waargebeurd, kei grappig & waargebeurd, waanzinnig & waargebeurd) Net als de drie vorige is het geschreven in samenwerking met Frank Pollet. Verder werk ik momenteel waan ‘Helden & Schurken’, dat ook in een reeks kadert. De twee vorige boeken in die reeks zijn ‘Oplichters & Afpersers’ en ‘Fantasten & Flierefluiters’ dat begin 2021 zou moeten verschijnen.  Die boeken bundelen telkens mijn top 10 van de strafste waargebeurde verhalen binnen het onderwerp dat op de titel vermeld wordt. Voor de rest ben ik bezig aan een paar toneelstukken voor het amateurtheater.


Guy’s persoonlijke website: http://www.guydidelez.be/
Guy’s Facebook pagina: https://www.facebook.com/DidelezGuy


Win! Win! Win! We kregen een recensie exemplaar van ‘Gebroken glimlach’. Het boek mag je houden na de recensie, alleen graag 4 euro bijdragen in de verzendkosten. Kandidaat stellen kan tot vrijdag 04/09 – 19u in de Facebook group van Young Adult België.


Hoeveel boeken heb jij al gelezen van deze schrijver ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s