Young Adult schrijfster Evy Danckers

Evy Danckers, is een Vlaamse schrijfster. Haar eerste boek (“Wa is da?”) verscheen in 2017. Eind 2019 verscheen er de Young Adult ‘Mijn negen levens’. Recent kwam er nog het jeugdboek ‘De borgerheksen’ online en volgende maand verschijnt ‘Eindspel’.

Als leerkracht in de B-stroom heeft ze gemerkt dat er heel weinig ‘makkelijk lezen’ boeken op de markt zijn voor tieners & YA. Daar wil ze iets aan veranderen. Er wordt vaak gedacht dat B-stroomleerlingen niet graag lezen. Dat denken ze meestal zelf ook. Haar motto is: met het juiste boek is iedereen een lezer. Daarvan is ze overtuigd en dat merkt ze elke keer als ze het juiste boek aan de juiste persoon geef. Dan klinkt het: ‘Ik lees niet graag, MAAR wel als het (spannende, grappige, korte, herkenbare, jouw 🙂 ) boeken zijn.”Daarom schrijft ze boeken:- die makkelijk lezen,- die niet te dik zijn,- met een duidelijke verhaallijn,- met sprekende illustraties,- met korte zinnen in de OTTen die toch:- het wereldbeeld van jongeren verruimen,- aanzetten tot debat (migratie, racisme, verlies, verliefdheid, taboes…),- aansluiten bij onze multiculturele maatschappij en de leefwereld van jongeren.

Ik stelde haar 2 vragen, en dit zijn haar antwoorden:

  1. Wat is jouw favoriete boek? Mijn favoriete boek… Moeilijk! Ik lees elke week wel een boek en heb veel verschillende genres die ik goed vind. Momenteel ben ik gefascineerd door de boeken van Franck Thilliez. Daarvan zijn er maar een aantal in het Nederlands vertaald, maar ik lees ze in het Frans. Mijn favoriete kinderboek was (is) ‘Matilda’ van Roald Dahl. Later werd dit ‘Geen Meiden Aan Boord’ (Johan Ballegeer) en alles van Bart Moeyaert. Als tiener was ik verzot op de prehistorische verhalen van Ayla (boeken van Jean M. Auel), maar las ik ook veel Stephen King, de cornflakesdoos, de melkverpakking, …. .
  2. Ben je momenteel een boek aan het schrijven? In september verschijnt ‘Eindspel’. Tamara (mijn vaste, fantastische illustrator) is volop aan het tekenen. ‘Eindspel’ neemt je mee naar een toekomst waarin schermen – uiteraard – erg belangrijk is. Jasper – het hoofdpersonage – wordt opgeroepen naar de Fabriek. Daar lijkt alles eerst heel leuk. En dan… is het niet meer leuk… ‘Eindspel’ is mijn eerste spannende boek (12+). Daarnaast is ‘Hou van me’ klaar. Een YA-boek in dagboekvorm over Klaudia, een Pools meisje dat – om het zacht uit te drukken – een moeilijke thuissituatie heeft. Ze krijgt een relatie met een ‘bad boy’ en die loopt niet altijd over rozen… . Ik schreef recent ook ‘Project R’: mijn eerste horrorverhaal (14+). Mousslim – een probleemjongere – gaat op uitstap naar de Ardennen met een begeleidster. Tijdens hun overnachting wordt de begeleidster op gruwelijke wijze vermoord. Daarna wordt het alleen maar erger. De Borgerheksen (11+) is een grappig, gratis online boek dat ik pas de wereld heb ingestuurd. Het is een bizar boek over heksen, het coronavirus, geflipte leerkrachten en zo’n dingen: http://thebigear.be/borgerheksen/Borgerheksen.pdf. Gezien het bijna grote vakantie is en ik leerkracht ben, is de kans groot dat ik de komende maanden nog minstens één boek schrijf. Schrijven is ‘mijn ding’. Helaas heb ik momenteel een kleine uitgeverij die weinig promotie voert voor mijn werk, dus moet ik daar zelf ook tijd insteken.

Evy’s Facebook pagina: https://www.facebook.com/auteur.EvyDanckers/

Win! Win! Win! We kregen een recensie exemplaar van ‘Mijn negen levens’. Kandidaat stellen kan tot vrijdag 14/08 – 19u in de Facebook group van Young Adult België.

Wie werd er ook zo geïnspireerd door een leerkracht om (meer) te lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s